Wijzig NU je wachtwoord!

Nog even snel…

Je hebt haast. Je werk moet af. Er is nog zoveel te doen. De meeting begint zo. Je hond moet naar kapper. De kinderen uit school gehaald. Die nieuwe laptop bestellen. De meeting nog snel even voorbereiden. Piep! Je vriendin appt dat ze van je houdt. Piep! Er komt een mail van support binnen. Je moet nu je wachtwoord wijzigen. Anders kan je straks niet meer inloggen. Huh? Waarom? Haast. Je telefoon gaat. De vergadering begint bijna. Focus. Vergadering, hond, kinderen, vriendin, wachtwoord wijzigen. Nog een keer lezen.

Alfanumeriek en veel vreemde tekens

NU je wachtwoord wijzigen. ANDERS KAN JE STRAKS NIET MEER INLOGGEN.

Het zal wel. Klik! Je klikt op “wachtwoord wijzigen”. Typ je oude wachtwoord in. Momentje. Telefoon erbij. Wachtwoord manager openen. Account opzoeken. Wachtwoord. Oude wachtwoord. Nieuw wachtwoord genereren. Sterk. 20 tekens alfanumeriek en met veel vreemde tekens. Dat is veilig. Zo’n wachtwoord manager. Snel overtypen. Piep! De meeting begint. Nog net op tijd. “Wachtwoord succesvol gewijzigd”. Gauw naar Outlook. Openen. Meeting aanklikken. Camera aan. Snel. Voordat ze op je zitten te wachten.

Een paar duizend kilometer verderop…

… kijkt iemand tevreden op zijn dashboard. Vandaag tot nu toe 387 nieuwe accounts toegevoegd. De laatste van iemand uit “The Netherlands” zo te zien. Dat zijn de betere accounts. Klik! Eens kijken op LinkedIn. Wat doet die gast. IT-manager. Gauw script starten. Met één druk op de knop met de gegevens van die gast proberen in te loggen op 26 verschillende diensten. Microsoft. Google. Apple. Amazon. Dell. Verizon. Wacht even. Netherlands. Ander script. Kpn.com, wehkamp.nl, ing.nl, rabobank.nl, marktplaats.nl, nn.nl, digid.nl. Bingo. 3 hits. Microsoft, KPN en wehkamp.nl. Daar kunnen we wel wat mee.

Ondertussen…

Je zit nu een kwartier in je meeting. Je telefoon heeft nu al een paar keer gepiept. Met een schuin oog kijk je op je scherm. Mail van Microsoft, KPN en Wehkamp. Uw account is gewijzigd. Huh?

Jij trapt er niet in

Phishing is een groot probleem. Zelfs voor mensen die verstand van IT hebben. En ook voor mensen die er geen verstand van hebben. Jij trapt er niet in. Toch? Apex Security Awareness service helpt organisaties hun mensen in te zetten als ‘human firewall’. Neem contact met ons op en wij laten je zien hoe dit voor jou werkt!

Vragen naar aanleiding van het blogartikel?

Neem gerust contact met ons op

Wij zijn u graag van dienst

Meer artikelen

Decompleximeren
Security Management
Frank Bijkerk

Decompleximeren van cyber security

Het eerste woord van bovenstaande titel heb ik zelf verzonnen. Het is een samenstelling van decimeren (Van Dale: sterk terugbrengen in aantal) en complex (samengesteld, ingewikkeld). De

Read More »
Security Management
Frank Bijkerk

Goed beheer is het hele werk

Hoeveel miljarden zouden er de afgelopen jaren zijn geïnvesteerd in cyber security-oplossingen? In beveiligingssystemen, zoals firewalls, antivirus en malware protectie. Fysiek, virtueel of in ‘de

Read More »
Spring is in the air
Security Management
Peter Pronk

SPRING is in the air

Al zolang ik me in de security arena begeef is er discussie over de investeringen in noodzakelijke securitymaatregelen. Het hogere management is vaak lastig te

Read More »